Szukaj na tym blogu
czwartek, 29 września 2011
ciastka z Nutellą
* 1.5 szklanki mąki
* 100g miękkiego masła
* 1 jajko
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki kakao
* 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
* Nutella
Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajko i znów miksujemy. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm i kieliszkiem wykrawamy kółka.
Na środek każdego nakładamy łyżeczkę Nutelli i zlepiamy brzegi, formując kuleczki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175st. i pieczemy ok. 15-20 minut.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Ciepłe są przepyszne......
* 100g miękkiego masła
* 1 jajko
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki kakao
* 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
* Nutella
Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajko i znów miksujemy. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm i kieliszkiem wykrawamy kółka.
Na środek każdego nakładamy łyżeczkę Nutelli i zlepiamy brzegi, formując kuleczki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175st. i pieczemy ok. 15-20 minut.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Ciepłe są przepyszne......
ciastka Linzer Art
Przepis znalazłam w niemieckim dodatku Laury
150 g masła
50 g cukru
2 żółtka
szczypta soli, cukier waniliowy
250 g mąki
wszystko razem wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki
300 g marcepanu
35 g masła
50 g cukru
2 ubite białka
wymieszać, włożyć do worka cukierniczego z płaską końcówką
Ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty.Masę marcepanową wycisnąć po obu dłuższych bokach. piec w 200 stopniach 10-13 min. po upieczeniu po środku ciastka położyć marmoladę
150 g masła
50 g cukru
2 żółtka
szczypta soli, cukier waniliowy
250 g mąki
wszystko razem wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki
300 g marcepanu
35 g masła
50 g cukru
2 ubite białka
wymieszać, włożyć do worka cukierniczego z płaską końcówką
Ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty.Masę marcepanową wycisnąć po obu dłuższych bokach. piec w 200 stopniach 10-13 min. po upieczeniu po środku ciastka położyć marmoladę
środa, 28 września 2011
torcik pomarańczowy
8 pomarańczy
280 g cukru
16 płatków żelatyny
200 g marcepanu
700 g jogurtu
500 g śmietany
280 g cukru
16 płatków żelatyny
200 g marcepanu
700 g jogurtu
500 g śmietany
Zagotować sok ze startą skórką i cukrem . Rozpuścić w tym żelatynę, dodać do marcepanu i zmiksować. Dodać do jogurtu i odstawić do wystygnięcia. Na końcu dodać ubitą śmietanę. Wylać na biszkopt i zostawić do stężenia
ciastka z budyniem
220 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
100 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego lub czekoladowego
2 żółtka
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Formować ciasteczka i piec w 180 stopniach koło 12 minut.
Koniecznie spróbować na ciepło!
muffinki z nutellą i masłem orzechowym
125 g masła
100 g cukru
3 jajka
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki nutelli
Szczypta soli
3 łyżki mleka
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku aż wszystko się spieni. Masło orzechowe wymieszać z nutellą i masą jajeczną. Dodać sól, mąkę i proszek do pieczenia.
Napełnić ciastem foremki do ¾ wysokości, w środek włożyć nutellę i przykryć resztą ciasta. Piec w temp. 170*
ciasteczka ,,Guziczki,,
Składniki ( 42 sztuki):
* 150g miękkiego masła
* 70g pudru
* 1 żółtko
* szczypta soli
* 225g mąki
* 3 krople ulubionego aromatu (ja użyłam migdałowego)
Potrzebne nam będą jeszcze : dwa kieliszki różniej wielkości i słomka plastikowa.
Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy żółtko, aromat i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto. Będzie dosyć zbitej konsystencji, ale nie trzeba się tym zrażać, tylko zagniatać dalej.
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm i dużym kieliszkiem lub literatką wycinamy kółeczka. Mniejszym kieliszkiem dociskamy każde ciasteczko, tak by otrzymać małe wgłębienie.
Słomką robimy po 4 dziureczki. Układamy na blaszce, posmarowanej masłem i podsypanej mąką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 175stopni) i pieczemy do delikatnego zarumienienia.
* 150g miękkiego masła
* 70g pudru
* 1 żółtko
* szczypta soli
* 225g mąki
* 3 krople ulubionego aromatu (ja użyłam migdałowego)
Potrzebne nam będą jeszcze : dwa kieliszki różniej wielkości i słomka plastikowa.
Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy żółtko, aromat i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto. Będzie dosyć zbitej konsystencji, ale nie trzeba się tym zrażać, tylko zagniatać dalej.
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm i dużym kieliszkiem lub literatką wycinamy kółeczka. Mniejszym kieliszkiem dociskamy każde ciasteczko, tak by otrzymać małe wgłębienie.
Słomką robimy po 4 dziureczki. Układamy na blaszce, posmarowanej masłem i podsypanej mąką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 175stopni) i pieczemy do delikatnego zarumienienia.
Precelki
Składniki
1/2 kg mąki pszennej
250 g masła
150 ml gęstej śmietany (18%, 22%)
5 dkg drożdży (dałam kostkę 42g)
5 żółtek
odrobina ciepłego mleka
trochę cukru kryształu lub maku do posypania ciastek
Wymieszać drożdże z odrobiną ciepłego mleka. Posiekać mąkę z masłem, śmietaną i żółtkami, dodać drożdże. Zagnieść ciasto i wykrawać precelki lub inne kształty.Ciastka posmarować białkiem i obsypać cukrem lub makiem Piec w 180° -200° około 20-25 minut.
Wychodzi bardzo dużo wspaniale kruchych precelków.
Po dodaniu do ciasta soli - bardzo dobre ciasto na paszteciki, paluszki itp.
sobota, 24 września 2011
Tort Weselny w stylu angielskim
Tort Weselny Chrystiana
Torcik trzypiętrowy, ale każde piętro jest innego smaku
Pierwsze przełożone musem czekoladowym
Drugi - musem truskawkowym
Trzeci - musem z owoców leśnych
Subskrybuj:
Posty (Atom)