czwartek, 24 listopada 2011

Crème brûlée


750  g               śmietany
250 g                mleka
2 laski              wanilii
10                                   żółtek
1                            jajka
       160 g               cukru
       100 g               creme fraiche
       

 Wszystko razem wymieszać. Piec w kąpieli wodnej w temp 120 st.. ok. 40 – 50 min

deser owocowy


mus z twarożku z truskawkami



500 g          twarogu
2                 laski wanilii
2                 cytryny ( skórka i sok )
300 g          białek ( ubić )
200 g          cukru
1 l               śmietany - ubić

Twaróg wymieszać z cukrem, wanilią i, skórką i sokiem z cytryny, dodać ubitą śmietanę. Na końcu delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Położyć ścierkę na durszlak, przełożyć na to masę twarogową i pozostawić na kilka godzin do odcieknięcia


Pavlowa

PAVLOVA
6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawać po łyżce (300g miałkiego cukru),
łyżeczkę mąki kukurydzianej ,
Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do pieca
180st i po 5 min przykręcić temperaturę do 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w
uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze  i wyłożyć na
nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru)
Dekorować owocami sezonowymi lub lodami

środa, 9 listopada 2011

tarta kasztanowa

na spód:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
1        jajko, wanilia
Wszystko razem zagnieść i włożyć do lodówki. Po ok 1 godzinie rozwałkować ciasto, wyłożyć dno foremek i podpiec na złoty kolor.
nadzienie:
300 g puree z kasztanów
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki masła
3łyżki  cukru
3 jajka

Wszystkie składniki wymieszać i nałożyć masę na podpieczone spody. Podpiec