1/2 kostki masła
1 1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka przecieru z dyni
1 lyzka startej skorki z pomarańczy
1/4 szklanki swiezego soku pomarańczowego
2 1/4 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki zmielonych goździków
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki grubo pokrojonych daktyli (moga byc rodzynki, chociaz daktyle wyjatkowo pasuja do tego ciasta)
Masło ubić z cukrem i jednym jajkiem , dodać drugie jajko i jeszcze chwilę ubijać. Dodać przecier z dyni, otartą skórkę z pomarańczy i sok, wymieszać. Mąkę i resztę suchych składników przesiać, dodać orzechy i daktyle, wymieszać i dodać do masy maślanej. Lekko wymieszać tylko do momentu połączenia się składników . Przełożyć do formy i piec okolo 1 godziny, sprawdzić patyczkiem - wbity w środek powinien być suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz