sobota, 22 października 2011

Kruche jesienne jabłuszka

Jesienne Kruche Jabłuszka:)

Składniki:

Ciasto
* 2,5 szkl. mąki (390g)

* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru
* kostka zimnego masła (250g)
* 6 łyżek lodowatej wody
* jajko rozmieszane z odrobina wody + cukier do posypania

Nadzienie:
* 3 nieduże jabłka
* 2 łyżki wody
* ok. 1/4 szkl. cukru - w zależności od kwaśności jabłek i upodobań
* 0,5 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody
* nieco soku z cytryny
* łyżka masła






1. Do mąki dodać sól i cukier, masło posiekać w drobną kostkę i dodać do mąki, szybko połączyć do powstania grudek (nie ugniatać aż masło się rozpuści!), dodać wodę i szybko zagnieść w zwarte ciasto. Podzielić na dwie kule, zawinąć w folię spożywczą, rozpłaszczyć w kształt dysku i schłodzić w lodówce.


2. W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka pokroić w niedużą kostkę, wsypać do rondelka, dodać wodę i dusić bez mieszania ok. 10-15 minut. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, jeszcze chwilkę (minutkę - dwie) podusić, dodać sok z cytryny, ewentualnie dosłodzić (ale to raczej zbędne). Zdjąć z ognia, dodać masło (masa stanie się bardziej jedwabista) i schłodzić. 



3. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy (są dwie porcje ciasta by nie ogrzewać na raz całości), wycinać foremką jabłuszka - można też wycinać zwykłe krążki z braku foremki, albo posłużyć się foremką do pierożków 



4. Nakładać na ciasto nadzienie (przy takich foremkach jak moje ok 1,5 łyżki), posmarować brzegi jajkiem rozmieszanym z wodą, przykryć drugim kawałkiem ciasta i docisnąć brzegi robiąc ozdobny rant. Jeśli nie używamy takich foremek jak ja - zrobić 2-3 delikatne nacięcia na wierzchu. Posmarować ciastka jajkiem i posypać cukrem.



5. Piec ciasteczka w 200C ok. 15 min




1 komentarz: